Guláš z trouby Kuřecí perkelt s těstovinami Vepřová směs z trouby
Fazolové lusky na smetaně Dušená mrkev Červené fazole s bazalkou
Čočka na kyselo Květákové placičky



Guláš z trouby

Ingredience :

  • 1 kg vepřového plecka
  • 4 ks cibule
  • 5 stroužků česneku
  • 1 lžička kari koření
  • 3 lžičky sladké mleté papriky
  • 3 lžíce Solamylu
  • 1/2 lžičky soli
  • 1/4 lžičky pepře
  • 2 kostky masoxu
  • 1 necelý litr vody
  • 2 lžičky gulášového koření
  • Postup přípravy :

    Maso a cibuli nakrájíme, smícháme ostatní suroviny, pořádně promícháme - masoxy rozpustíme v malém hrníčku, dolijeme vodu, to vše dáme do pekáče, přikryjeme alobalem a dáme péct na 250 °C do trouby asi na 1,5 hodiny. NEDOLÉVAT VODU, NEMÍCHAT A NESUNDÁVAT ALOBAL !!!

    Kuřecí perkelt s těstovinami

    Ingredience :

  • 500 g kuřecích prsou
  • 250 ml smetany (12%)
  • 100 ml mléka
  • 3-4 lžíce hladké mouky
  • sladká mletá paprika
  • mletý pepř
  • olej
  • 1 cibule
  • sůl
  • těstoviny (např. Kolínka)
  • Postup přípravy :

    Na oleji zpěníme cibuli. Přidáme nakrájené kousky kuřecích prs a osmahneme. Přidáme sůl, pepř, papriku a zalijeme cca 1,5 l horké vody. Necháme dusit asi 20 minut. Připravíme si zatriepku se smetany, mléka a mouky. Když máme kuřecí prsa měkké, přidáme do hrnce připravenou zatriepku a za stálého míchání vaříme ještě 5-7 minut. Nakonec ještě podle chuti dosolíme. Podáváme s těstovinami.

    Vepřová směs z trouby

    Ingredience :

  • 600 g vepřové kýty nebo plece
  • 2 cibule
  • 3-4 stroužky česneku
  • sůl
  • pepř
  • lžička mleté papriky
  • lžička grilovacího koření
  • 1-2 lžíce hladké mouky
  • 1/2 červené papriky
  • 1 střední rajče
  • lžíce kečupu
  • 1 kostka masoxu
  • 600 ml vody
  • Postup přípravy :

    Maso nakrájíme na kostky, vložíme do mísy, přidáme cibuli a česnek nasekané nadrobno, přisypeme papriku a rajče nakrájené na malé kousky. Do směsi zamícháme kečup, všechno koření, sůl a mouku. Vše přendáme do pekáčku. Ve vodě necháme rozpustit kostku masoxu a nalijeme na maso do pekáčku. Pekáč zakryjeme alobalem a vložíme do trouby. Pečeme při 200 °C celkem hodinu a půl, po celou dobu troubu neotvíráme a směs nemícháme. Když je dopečeno, alobal odkryjeme, maso dobře promícháme a můžeme podávat.

    Fazolové lusky na smetaně

    Ingredience :

  • 1 kelímek smetana na vaření
  • 1 lžíce sádlo
  • 1 lžička cukr
  • 500 g zelené fazolky
  • 30 g hladká mouka
  • mletý černý pepř
  • ocet
  • sůl
  • Postup přípravy :

    Zelené fazolky očistíme a nakrájíme na kousky dlouhé asi 2 - 3 cm. Fazolky vložíme do menšího množství vroucí osolené vody a uvaříme doměkka. Ze sádla (oleje či másla) a mouky připravíme bledou jíšku a zředíme ji masovým či zeleninovým vývarem. Povaříme a přimícháme scezené zelené fazolky. Omáčku osladíme, okyselíme a dochutíme smetanou. Krátce provaříme, aby se chutě spojily. Fazolové lusky na smetaně podáváme jako hlavní chod s vařenými bramborami.

    Dušená mrkev

    Ingredience :

  • mrkev
  • olej
  • hladká mouka
  • cukr
  • sůl
  • citrónová šťáva
  • Postup přípravy :

    Nakrájenou mrkev osmahneme na oleji, trochu podlijeme vodou, osolíme a dusíme. Téměř měkkou mrkev zaprášíme moukou a ještě podusíme. Ochutíme citrónovou šťávou a cukrem.

    Červené fazole s bazalkou a uzeninou

    Ingredience :

  • 2 hrnky fazolí
  • 2 ks cibule
  • sůl
  • bazalka
  • pepř mletý
  • česnek
  • olivový olej
  • kečup - jemný
  • klobása
  • Postup přípravy :

    Fazole vypereme a namočíme je přes noc do kastrolu do vody, druhý den ráno vodu slejeme, dáme novou a uvaříme je do měkka, asi 30-40 minut. Cca 15 minut před dovařením přidáme sůl a lžičku sušené bazalky. Fazole slejeme, necháme okapat, neproplachujeme je již vodou.
    Mezitím osmahneme na oleji cibuli, na kolečka klobásu, přidáme okapané fazole, osolíme, opeříme, dáme ještě lžičku bazalky a 10 minut dusíme. Nakonec přilejeme kečup a dochutíme česnekem. Podáváme s chlebem.

    Čočka na kyselo

    Ingredience :

  • 1 - 2 ks cibule
  • 3 lžíce hladká mouka
  • 50 g tuk na smažení
  • 500 g čočka
  • podle chuti
  • sůl
  • ocet
  • mletý černý pepř
  • Postup přípravy :

    Čočku přebereme a propereme studenou vodou. Poté ji namočíme alespoň na hodinu do studené vody. V této vodě poté čočku uvaříme doměkka. Po dovaření v případě potřeby slijeme přebytečnou vodu.
    Nyní oloupeme a nakrájíme cibulku a osmažíme ji na tuku dozlatova. Vše zaprášíme moukou a zalijeme trochou vody scezené z čočky. Do směsi přidáme též podle chuti ocet. Vše povaříme a poté vmícháme do uvařené čočky. Čočku na kyselo ještě můžeme dochutit solí, případně pepřem. Podle potřeby ji ještě krátce povaříme.
    Čočku na kyselo podáváme klasicky s uvařeným párkem, volským okem, kyselou okurkou nebo zelným salátem. Nejlepší je čočka teplá.

    Květákové placičky

    Ingredience :

  • 1 květák
  • 2 vejce
  • hrst strouhanky
  • sůl
  • pepř
  • kmín
  • majoránka
  • česnek
  • olej na smažení
  • Postup přípravy :

    Květák vařte v mírně osolené vodě do změknutí, cca 10 minut. Nechte důkladně okapat a rozmačkejte šťouchadlem na brambory. Přidejte žloutky, sníh z bílku, sůl, pepř, kmín, majoránku, česnek a strouhanku tak, aby směs byla kompaktní a daly se z ní tvarovat maličké placičky (o velikosti asi 4 cm). Placičky smažte na oleji nebo sádle z obou stran dozlatova. Osušte na papírové utěrce.