Kuřecí s játrovými knedlíčky Rajská Mrkvová
Kedlubnová Česneková Zelná
Fazolová



Kuřecí s játrovými knedlíčky

Ingredience :

  • 300 g jater
  • 2 lžíce majoránky
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 1 lžíce pažitky
  • 2 lžíce strouhanky
  • 1,5 l vody
  • 1 cibule
  • 2 kuřecí stehna
  • 1 mrkev
  • 1 petržel
  • 2 stroužky česneku
  • Postup přípravy :

    Připravíme si kuřecí stehna nebo křídla a dáme je do osolené vody vařit, vaříme pozvolna cca 2 hodiny, poté přidáme zeleninu - mrkev, petržel, cibulku a vaříme cca půl hodinky až je zelenina měká. Nakonec vše vytáhneme, stehna obereme, zeleninu pokrájíme a vrátíme do polévky. Dochutíme solí a pepřem, posypeme pažitkou.
    Játrové knedlíčky - kuřecí játra očistíme, umeleme, přidáme sůl, pepř, česnek, strouhanku, majoránku a mouku, tvoříme kuličky a házíme do polévky, vaříme cca 10-15minut dle velikosti.

    Rajská

    Ingredience :

  • 1 lžíce máslo
  • 2 lžíce hladká mouka
  • 1 l vývar
  • 1 ks bobkový list
  • 2 ks nové koření
  • 150 g rajský protlak
  • cukr
  • sůl
  • rýže
  • Postup přípravy :

    Z másla a mouky připravíme světlou jíšku. Zalijeme ji vlažným vývarem, promícháme, přidáme koření a vaříme asi 15 minut. Poté přidáme rajčatový protlak a za občasného míchání vaříme ještě asi 5 minut. Polévku přecedíme, ochutíme solí, cukrem. Promícháme a necháme přejít varem. Podáváme s uvařenou rýží.

    Mrkvová

    Ingredience :

  • ½ lžičky kmín celý
  • ½ l voda studená
  • 1 ks mrkev
  • 1 lžíce mouky
  • 1 lžička sůl
  • 1 ks vejce
  • 1 lžíce másla
  • 1 lžička nať petrželová
  • 1 ks cibule kuchyňská
  • Postup přípravy :

    Na másle zpěníme nakrájenou cibuli, přidáme nastrouhanou mrkev, hladkou mouku, ochutíme solí, kmínem a krátce orestujeme. Zalijeme studenou vodou a povaříme. Přidáme našlehané vejce a dovaříme. Před podáváním přidáme sekanou petržel nebo pažitku.

    Kedlubnová

    Ingredience :

  • 2 kedlubny
  • 2 dl mléka
  • 1 dl smetany
  • 3 lžíce másla (nebo Ramy)
  • 2 lžíce hladké mouky
  • kousek masoxu (možno vynechat)
  • sůl (dle potřeby)
  • 1 houska (opražená)
  • Postup přípravy :

    Kedlubny nahrubo nastrouháme nebo nakrájíme na drobné kostičky, zalijeme vodou - 1 litr, přidáme sůl, kousek masoxu a povaříme. Z Ramy nebo másla a hladké mouky si uděláme světlou jíšku, zalijeme mlékem, rozšleháme a polévku zahustíme. Necháme zvolna provařit a před dokončením přidáme smetanu. Těsně před podáváním se přidá na talíř do polévky opražená houska a zelená petrželka.

    Česneková

    Ingredience :

  • 2 ks brambory
  • 1 kostka Masox
  • 1 vejce
  • 6 stroužků česneku
  • 1 lžíce olivový olej
  • pepř mletý
  • majoránka
  • sůl
  • Postup přípravy :

    Brambory oloupeme, nakrájíme na malé kostky, dáme vařit s 1 l vody a kostkou masoxu. Až změknou, přidáme rozdrcený česnek, sůl, pepř, olej, rozšlehané vejce a majoránku.

    Zelná

    Ingredience :

  • 2 brambory
  • 1 klobása
  • 2 l voda
  • 500 g kysané zelí
  • 8 kuliček celý černý pepř
  • 1 větší cibule
  • mletá sladká paprika
  • kmín
  • bobkový list
  • hladká mouka
  • máslo (olej)
  • sůl
  • Postup přípravy :

    Cibuli oloupeme. Okrouhané brambory nakrájíme na kostičky, cibuli nakrájíme nadrobno. Zelí překrájíme. Nakrájené brambory osolíme, dáme samostatně vařit s kmínem a nakrájené zelí také odděleně s bobkovým listem a pepřem. Zelí vaříme asi 30 minut. Mezitím si na másle, (do kterého přidávám trochu oleje, aby se nepřepalovalo), opečeme na kostičky klobásu. Přidáme cibulku a nakonec i mouku s paprikou a uděláme jíšku. Přidávám trochu studené vody na rozmíchání. K mírně zředěné jíšce přelijeme celý obsah hrnce se zelím. Nescedíme a přidáme uvařené brambory. Chvilku povaříme a máme hotovo. Zelňačku s klobásou můžeme zjemnit kysanou smetanou.

    Fazolová

    Ingredience :

  • bílé fazole
  • olej
  • hladká mouka
  • klobása
  • cibule
  • mletá paprika
  • mletý pepř
  • sůl
  • Postup přípravy :

    Propláchneme fazole a přes noc je namočíme do vody. Druhý den je uvaříme doměkka. Drobně pokrájenou cibuli zpěníme na oleji, zasypeme moukou a připravíme jíšku. Jíšku přidáme do polévky a vmícháme mletou papriku, mletý pepř, sůl a pokrájenou klobásu. Povaříme a poté podáváme.