Guláš z trouby |
|
Ingredience : |
Postup přípravy :Maso a cibuli nakrájíme, smícháme ostatní suroviny, pořádně promícháme - masoxy rozpustíme v malém hrníčku, dolijeme vodu, to vše dáme do pekáče, přikryjeme alobalem a dáme péct na 250 °C do trouby asi na 1,5 hodiny. NEDOLÉVAT VODU, NEMÍCHAT A NESUNDÁVAT ALOBAL !!! |
Kuřecí perkelt s těstovinami |
|
Ingredience : |
Postup přípravy :Na oleji zpěníme cibuli. Přidáme nakrájené kousky kuřecích prs a osmahneme. Přidáme sůl, pepř, papriku a zalijeme cca 1,5 l horké vody. Necháme dusit asi 20 minut. Připravíme si zatriepku se smetany, mléka a mouky. Když máme kuřecí prsa měkké, přidáme do hrnce připravenou zatriepku a za stálého míchání vaříme ještě 5-7 minut. Nakonec ještě podle chuti dosolíme. Podáváme s těstovinami. |
Vepřová směs z trouby |
|
Ingredience : |
Postup přípravy :Maso nakrájíme na kostky, vložíme do mísy, přidáme cibuli a česnek nasekané nadrobno, přisypeme papriku a rajče nakrájené na malé kousky. Do směsi zamícháme kečup, všechno koření, sůl a mouku. Vše přendáme do pekáčku. Ve vodě necháme rozpustit kostku masoxu a nalijeme na maso do pekáčku. Pekáč zakryjeme alobalem a vložíme do trouby. Pečeme při 200 °C celkem hodinu a půl, po celou dobu troubu neotvíráme a směs nemícháme. Když je dopečeno, alobal odkryjeme, maso dobře promícháme a můžeme podávat. |
Fazolové lusky na smetaně |
|
Ingredience : |
Postup přípravy :Zelené fazolky očistíme a nakrájíme na kousky dlouhé asi 2 - 3 cm. Fazolky vložíme do menšího množství vroucí osolené vody a uvaříme doměkka. Ze sádla (oleje či másla) a mouky připravíme bledou jíšku a zředíme ji masovým či zeleninovým vývarem. Povaříme a přimícháme scezené zelené fazolky. Omáčku osladíme, okyselíme a dochutíme smetanou. Krátce provaříme, aby se chutě spojily. Fazolové lusky na smetaně podáváme jako hlavní chod s vařenými bramborami. |
Dušená mrkev |
|
Ingredience : |
Postup přípravy :Nakrájenou mrkev osmahneme na oleji, trochu podlijeme vodou, osolíme a dusíme. Téměř měkkou mrkev zaprášíme moukou a ještě podusíme. Ochutíme citrónovou šťávou a cukrem. |
Červené fazole s bazalkou a uzeninou |
|
Ingredience : |
Postup přípravy :Fazole vypereme a namočíme je přes noc do kastrolu do vody, druhý den ráno vodu slejeme, dáme novou a uvaříme je do měkka, asi 30-40 minut. Cca 15 minut před dovařením přidáme sůl a lžičku sušené bazalky. Fazole slejeme, necháme okapat, neproplachujeme je již vodou. Mezitím osmahneme na oleji cibuli, na kolečka klobásu, přidáme okapané fazole, osolíme, opeříme, dáme ještě lžičku bazalky a 10 minut dusíme. Nakonec přilejeme kečup a dochutíme česnekem. Podáváme s chlebem. |
Čočka na kyselo |
|
Ingredience :podle chuti |
Postup přípravy :Čočku přebereme a propereme studenou vodou. Poté ji namočíme alespoň na hodinu do studené vody. V této vodě poté čočku uvaříme doměkka. Po dovaření v případě potřeby slijeme přebytečnou vodu. Nyní oloupeme a nakrájíme cibulku a osmažíme ji na tuku dozlatova. Vše zaprášíme moukou a zalijeme trochou vody scezené z čočky. Do směsi přidáme též podle chuti ocet. Vše povaříme a poté vmícháme do uvařené čočky. Čočku na kyselo ještě můžeme dochutit solí, případně pepřem. Podle potřeby ji ještě krátce povaříme. Čočku na kyselo podáváme klasicky s uvařeným párkem, volským okem, kyselou okurkou nebo zelným salátem. Nejlepší je čočka teplá. |
Květákové placičky |
|
Ingredience : |
Postup přípravy :Květák vařte v mírně osolené vodě do změknutí, cca 10 minut. Nechte důkladně okapat a rozmačkejte šťouchadlem na brambory. Přidejte žloutky, sníh z bílku, sůl, pepř, kmín, majoránku, česnek a strouhanku tak, aby směs byla kompaktní a daly se z ní tvarovat maličké placičky (o velikosti asi 4 cm). Placičky smažte na oleji nebo sádle z obou stran dozlatova. Osušte na papírové utěrce. |
Kedlubnová omáčka |
|
Ingredience : |
Postup přípravy :Na máslo si dáme na hrubo nastrouhaný kedluben, kdo chce a má pěkné listy, může přidat nakrájené i ty, jen trošku. Necháme trošku podusit a zalijeme vodou, jen ať je kedluben ponořený. Posolíme, opepříme, kdo chce, může přidat i trošku vegety a dusíme do měkka. Poté přidáme mléko podle toho, kolik omáčky chceme mít, já dávám na dva kedlubny asi 1/2 litru a kelímek smetany. Povaříme a zahustíme moukou s vodou. Podáváme s vařenými brambory a opečeným párkem nebo vajíčkem na tvrdo. |
Plněné papriky s rajskou omáčkou |
|
Ingredience :Plněné papriky Rajská omáčka |
Postup přípravy :Na pánvi osmahneme dozlatova cibulku na oleji. Mezitím smícháme v míse mleté maso s trochou vařené rýže a vejcem. Přidáme sůl, mletou papriku a pepř. Osmaženou cibulku přidáme do směsi. Vše důkladně promícháme. Poté naplníme směsí vydlabané zelené papriky. V hrnci rozpustíme máslo a přidáme cibuli. Přidáme mouku na zahuštění až vznikne jíška. Poté přidáme rajský protlak, promícháme a zalijeme vodou. Přiklopíme pokličkou a přivedeme omáčku k varu. Poté osolíme, přidáme bujón, cukr dle chuti, skořici a trochu pepře. Omáčku opět přikryjeme a necháme chvíli vařit. Hotovou omáčkou přecedíme přes sítko, aby byla pěkně hladká. Naplněné papriky umístíme do hrnce s omáčkou, přikryjeme pokličkou a hodinu vaříme. Podáváme s houskovým knedlíkem nebo rýží. |