Buchty v remosce Bublanina Bábovka
Koláč z kynutého těsta Hrníčkový perník Cuketová buchta



Buchty v Remosce

Ingredience:

Buchty:
  • 300 g hladké mouky
  • 50 g Hera (měkká)
  • 120 ml teplé vody
  • 40 g cukru
  • 1 špetka soli
  • 21 g droždí

  • Tvarohová náplň:
  • 1 měkký tvaroh
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 lžíce cukru
  • 1 žloutek
  • rozinky
  • lžíce rumu
  • Postup přípravy:

    Buchty:
    Do mísy dáme mouku, uděláme důlek a nadrolíme droždí. Posypeme lžičkou cukru, zalijeme trochou teplé vody a necháme vzejít kvásek. Vmícháme zbytek surovin, vypracujeme těsto, které necháme asi 1 až 1,5 hodiny nakynout. Pak propracujeme, rozdělíme na 10 kusů, každý rozválíme válečkem, dáme náplň a dobře zabalíme. (Balit jde výborně, těsto lepí pouze samo k sobě, takže podložka i ruce zůstanou čisté.) Remosku vymastíme a vysypeme moukou a naskládáme buchty tak, že je mezi sebou vzájemně omastíme mašlovačkou s olejem. Necháme 20 minut odpočinout, pak zapneme remosku a asi 20 minut pečeme, pak vypneme remosku a ještě 5 minut necháme dojít. Mírně ochladlé opatrně vyklopíme a pocukrujeme.
    Tvarohová náplň:
    Do měkkého tvarohu vmícháme cukr, žloutek a vanilkový cukr. Případně ještě dochutíme rumem či spařenými rozinkami. Oblíbená je kombinace tvarohu a meruněk.

    Bublanina

    Ingredience:

  • 1 hrnek mléka
  • 1/2 hrnku oleje
  • 1 hrnek cukr krupice
  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • 1 prášek do pečiva
  • 2 ks vajec
  • Postup přípravy:

    Smícháme mouku, prášek do pečiva, vajíčko, vanilkový cukr, olej a cukr. Vylijeme na vymaštěný pekáč. Potom můžete do bublaniny naskládat kousky ovoce.
    Pečeme v předehřáté troubě na 170 °C až 180 °C asi 30 minut. Povrch musí být zlatavý.

    Bábovka

    Ingredience:

  • 2 hrnky polohrubá mouka
  • 1 hrnek cukr krupice
  • 1 hrnek mléka
  • 1/2 hrnku olej
  • 2 ks vejce
  • 1 balení vanilkový cukr
  • 1 balení prášek do pečiva
  • 1 lžíce kakao
  • Postup přípravy:

    Všechny ingredience kromě kakaa odměříme, dáme do mísy a řádně promícháme metlou. Část těsta dáme stranou a obarvíme kakaem. Polovinu světlého těsta nalijeme do bábovkové formy, potom kakaové těsto a navrch druhou polovinu světlého těsta. (Do těsta můžeme přidat i oprané rozinky, případně nadrobno nasekané oříšky). Pečeme pozvolna v předehřátě troubě cca 30-40 minut. Je vynikající a velmi rychlá.

    Koláč z kynutého těsta

    Ingredience:

    Těsto:
  • 200 g hladké mouky
  • 40 g Hera (měkká)
  • 100 ml teplé vody
  • 50 g cukru
  • 1 špetka soli
  • 21 g droždí
  • Tvarohová náplň:
  • 1 měkký tvaroh
  • ½ vanilkového cukru
  • 1 lžíce cukru
  • 1 žloutek
  • rozinky
  • lžíce rumu
  • Drobenka:
  • 70g polohrubá mouka
  • 50g cukr krupice
  • ½ vanilkového cukru
  • 40g máslo
  • Postup přípravy:

    Těsto:
    Do mísy dáme mouku, uděláme důlek a nadrolíme droždí. Posypeme lžičkou cukru, zalijeme trochou teplé vody a necháme vzejít kvásek. Vmícháme zbytek surovin, vypracujeme těsto, které necháme asi 1 až 1,5 hodiny nakynout. Pak propracujeme, rozválíme válečkem. Remosku vymastíme a vysypeme moukou a vložíme rozválené těsto s trochu vyvýšenými okraji. Dáme tvarohovou náplň, nebo jakékoliv ovoce a posypeme drobenkou. Necháme 20 minut odpočinout, pak zapneme remosku a asi 20 minut pečeme, pak vypneme remosku a ještě 5 minut necháme dojít. Mírně vychladlý koláč opatrně vyklopíme a pocukrujeme.
    Tvarohová náplň:
    Do měkkého tvarohu vmícháme cukr, žloutek a vanilkový cukr. Případně ještě dochutíme rumem či spařenými rozinkami. Oblíbená je kombinace tvarohu a meruněk.
    Drobenka:
    Povolené máslo, mouku a cukry rukou spojíme na drobenku a posypeme ji koláč.

    Hrníčkový perník

    Ingredience:

  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • 1 hrnek hladké mouky
  • 1,5 hrnku krupicového cukru
  • 1 kypřicí prášek do perníku
  • 3 lžíce kakaa holandského typu
  • 2 hrnky mléka
  • 2 vejce
  • ½ hrnku oleje
  • marmeláda
  • Postup přípravy:

    Předehřejte troubu na 180°C a hlubší plech vyložte pečicím papírem. V misce smíchejte oba druhy mouky, krupicový cukr, kypřicí prášek a kakao. Přidejte mléko, vejce a nakonec olej. Rozmíchejte a těsto nalijte na plech. Perník pečte 20 minut, přesvědčte se špejlí, že je hotový. Nechte vychladnout na plechu, pak ho podélně přepulte, spodní část namažte marmeládou a přiložte horní díl. Nakonec pocukrujte.

    Cuketová buchta

    Ingredience:

  • 3/4 balíčku kypřící prášek
  • 2 lžíce kakao
  • 400 g cukr krupice
  • 3 ks vejce
  • ½ citronu
  • 540 g polohrubá mouka
  • 2,3 dl olej
  • 340 g cuketa
  • Postup přípravy:

    Oloupanou cuketu, nastrouháme na jemném struhadle, necháme chvíli stát a vymačkáme přebytečnou vodu. Vejce rozklepneme a oddělíme žloutky od bílků.
    Žloutky vyšleháme s cukrem a citronovou kůrou a vmícháme k nim olej. Přisypeme mouku s kypřícím práškem a vmícháme cuketu. Na závěr do těsta vmícháme ušlehaný sníh z bílků. Do vymazané a vysypané formy nebo na plech nalijeme světlé těsto a pak tmavé těsto. Tmavé těsto špejlí promícháme se světlým těstem.
    Cuketovou buchtu zapečeme 12 minut při 180 °C. Pak zmírníme teplotu na 160 °C a pečeme ještě asi 30 - 40 minut.
    Na závěr buchtu pocukrujeme