Bublanina Hrníčkový borůvkový koláč Bábovka
Cuketová buchta Hrníčkový perník



Bublanina

Ingredience :

  • 1 hrnek mléka
  • 1/2 hrnku oleje
  • 1 hrnek cukr krupice
  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • 1 prášek do pečiva
  • 2 ks vajec
  • Postup přípravy :

    Smícháme mouku, prášek do pečiva, vajíčko, vanilkový cukr, olej a cukr. Vylijeme na vymaštěný pekáč. Potom můžete do bublaniny naskládat kousky ovoce.
    Pečeme v předehřáté troubě na 170 °C až 180 °C asi 30 minut. Povrch musí být zlatavý.

    Hrníčkový borůvkový koláč

    Ingredience :

  • 1 hrneček cukru krystal
  • 3 celá vejce
  • 1 hrneček oleje
  • 1 hrneček mléka
  • 1 vanilkový cukr
  • 2 hrnečky polohrubé mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • borůvky (Může být jakékoliv ovoce)
  • Drobenka
  • mouka
  • cukr
  • máslo
  • Postup přípravy :

    Do mísy dáme vajíčka s krystalem a ruční metličkou vyšleháme. Pak přidáme ostatní ingredience při stálém míchání. Pokud je těsto dost tuhé, zředíme trochou mléka. Vylijeme na vymazaný a vysypaný plech s vyšším okrajem. Okapané omyté borůvky silně vrstvíme na těsto, přidáme drobenku. Vložíme do předehřáté trouby na 150 °C. Pečeme dozlatova. Upečený koláč pocukrujeme.

    Bábovka

    Ingredience :

  • 2 hrnky polohrubá mouka
  • 1 hrnek cukr krupice
  • 1 hrnek mléka
  • 1/2 hrnku olej
  • 2 ks vejce
  • 1 balení vanilkový cukr
  • 1 balení prášek do pečiva
  • 1 lžíce kakao
  • Postup přípravy :

    Všechny ingredience kromě kakaa odměříme, dáme do mísy a řádně promícháme metlou. Část těsta dáme stranou a obarvíme kakaem. Polovinu světlého těsta nalijeme do bábovkové formy, potom kakaové těsto a navrch druhou polovinu světlého těsta. (Do těsta můžeme přidat i oprané rozinky, případně nadrobno nasekané oříšky). Pečeme pozvolna v předehřátě troubě cca 30-40 minut. Je vynikající a velmi rychlá.

    Cuketová buchta

    Ingredience :

  • 3/4 balíčku kypřící prášek
  • 2 lžíce kakao
  • 400 g cukr krupice
  • 3 ks vejce
  • ½ citronu
  • 540 g polohrubá mouka
  • 2,3 dl olej
  • 340 g cuketa
  • Postup přípravy :

    Oloupanou cuketu, nastrouháme na jemném struhadle, necháme chvíli stát a vymačkáme přebytečnou vodu. Vejce rozklepneme a oddělíme žloutky od bílků.
    Žloutky vyšleháme s cukrem a citronovou kůrou a vmícháme k nim olej. Přisypeme mouku s kypřícím práškem a vmícháme cuketu. Na závěr do těsta vmícháme ušlehaný sníh z bílků. Do vymazané a vysypané formy nebo na plech nalijeme světlé těsto a pak tmavé těsto. Tmavé těsto špejlí promícháme se světlým těstem.
    Cuketovou buchtu zapečeme 12 minut při 180 °C. Pak zmírníme teplotu na 160 °C a pečeme ještě asi 30 - 40 minut.
    Na závěr buchtu pocukrujeme

    Hrníčkový perník

    Ingredience :

  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • 1 hrnek hladké mouky
  • 1,5 hrnku krupicového cukru
  • 1 sáček kypřicího prášku do perníku
  • 3 lžíce kakaa holandského typu
  • 2 hrnky mléka
  • 2 vejce
  • ½ hrnku oleje
  • marmeláda
  • Postup přípravy :

    Předehřejte troubu na 180°C a hlubší plech vyložte pečicím papírem. V misce smíchejte oba druhy mouky, krupicový cukr, kypřicí prášek a kakao. Přidejte mléko, vejce a nakonec olej. Rozmíchejte a těsto nalijte na plech. Perník pečte 20 minut, přesvědčte se špejlí, že je hotový. Nechte vychladnout na plechu, pak ho podélně přepulte, spodní část namažte marmeládou a přiložte horní díl. Nakonec pocukrujte.